U bent hier
Maak kennis met de 8 West-Vlaamse parlementsleden van de N-VA
Bron: N-VA West-Vlaanderen
De N-VA blij de grootste partij in Vlaanderen.
Zowel bij de federale als de Vlaamse verkiezingen op 9 juni 2024 blij de N-VA de grootste partij in Vlaanderen. De N-VA behaalde Vlaams 23,9 procent en federaal 25,6 procent van de stemmen.
Ook in WestVlaanderen scoorde onze partij na een geslaagde campagne bijzonder goed. Zo gingen we voor het Vlaams Parlement met 2,1 procent vooruit en klokten we af op 21,8 procent. Federaal ging de N-VA met 1,8 procent vooruit en behaalden we 23,2 procent van de stemmen.
Dat betekent dat er straks acht West-Vlaamse N-VA’ers naar de verschillende parlementen trekken. Zij zullen er alles aan doen om onze West-Vlaamse belangen maximaal te verdedigen.
Vlaams Parlement
“Heerlijk thuiskomen in Vlaanderen”, zo vat Sander Loones uit Koksijde-Oostduinkerke zijn overstap van het federaal naar het Vlaams Parlement samen. “Vlaanderen boven! En dat mag je letterlijk nemen. Méér bevoegdheden voor Vlaanderen, dat is voor mij dé inzet van deze legislatuur.”
Eva Ryde uit Ieper gaat voor een warm sociaal beleid. “Van kinderopvang tot ouderenzorg, jeugdzorg of mensen met een beperking: we laten niemand in de kou staan. Bijzondere aandacht voor de meest dunbevolkte regio’s is daarbij een vanzelfsprekendheid. Het platteland laten we niet achter.”
Volgens Bert Maertens uit Izegem heeft West-Vlaanderen nood aan verschillende grote investeringen zoals de nieuwe zeesluis in Zeebrugge. “Maar ook het veiliger inrichten van verkeersknooppunten, betere doorstroming en minder file, een goed openbaarvervoersaanbod en de verdere ontwikkeling van de binnenvaartinfrastructuur staan bovenaan mijn lijstje.”
Volgens Gijs Degrande uit Beernem is betaalbaar wonen ook voor veel West-Vlamingen een grote uitdaging. “Onze provincie telt ook heel wat waardevol erfgoed waar we absoluut zorg moeten voor dragen. Met m’n expertise wil ik me de komende vijf jaar op die thema’s graag inzetten.”
Griet Vanryckegem wil graag de gele lijn van Geert Bourgeois verder trekken van Menen naar Brussel. “Op de taalgrens en aan de rand met Frankrijk valt de taalerosie al te hard op. Voor onderwijs en cultuur wil ik in het Vlaams Parlement zeker ook de stem van de leerkrachten en de verenigingen vertolken."
Kamer
Voor Axel Ronse uit Kortrijk moet werken opnieuw meer lonen. “Daarnaast moeten mensen de kans krijgen om vijtig uur per week te werken wanneer ze dat zelf willen. We gaan ook voor het beperken van de werkloosheid in de tijd en een modernisering van het arbeidsrecht. Tegelijk willen we overuren minder belasten en flexijobs toelaten in alle sectoren.”
Maaike De Vreese uit Brugge wil zich in de Kamer focussen op migratie en veiligheid. “De illegale migratie moeten we een halt toeroepen en opnieuw controle krijgen over onze grenzen. We verwachten dat wie hier verblijf krijgt, Nederlands spreekt, een job heeft en onze normen en waarden respecteert.”
Haar beroepservaring wil Charlotte Verkeyn uit Oostende graag inzetten op de economische en financiële thema’s. “Daarnaast focus ik me graag op de dossiers die in verband staan met onze Noordzee. Want niet voor niks wordt de Noordzee zo vaak onze elfde provincie genoemd.”