Herdenking slag bij Passion-dale (Passendale), of dal van het lijden

Op 31 juli 2017
The Battle of Passchendaele  1917

Op 31 juli 2017 is het 100 jaar geleden dat de Slag bij Passendale begon, een offensief tijdens Wereld Oorlog I dat 450.000 soldaten dood of gewond achterliet.

Op 31 juli lanceerde het Britse leger een offensief aan de Ieperboog -Ypres Salient- (uitstulping in het westfront rond Ieper) met als bedoeling het Duitse leger de genadestoot toe te brengen. Namelijk het doorbreken van de Duitse linies om de duikboothavens Brugge en Oostende te veroveren

Ruim drie maanden later, toen de de derde slag bij Ieper was afgelopen, hadden liefst 450.000 soldaten langs beide zijden van de frontlinie het leven verloren of waren ze vermist, verminkt of zwaargewond. Het front zelf was amper 8 kilometer opgeschoven. 

De slag bij Passendale was een waar bloedvergieten en vereiste enorme moed van de soldaten. Om elke hoogte, voor elke bunker, tranchée moest er bloedig gestreden worden. De kostprijs was enorm aan mensenlevens en zo groeiden de militaire begraafplaatsen dan ook zeer vlug.

Tyne Cot Cemetery, oorspronkelijk een vooruitgeschoven verplegingspost,  groeide na de Derde Slag bij Ieper gestadig aan. 

De slag bij Passendale heeft tot vandaag nog steeds een zeer belangrijke symboolwaarde en was in bepaalde opzichten beslissend voor de verdere afloop van de Eerste Wereldoorlog.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 (in het kasteelpark van Zonnebeke) houdt de herinnering levendig aan de Slag bij Passendale waarbij in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor slechts acht km terreinwinst.

It was all wrong!!

Jp

(Winston Churchill in 1919: ‘I should like to acquire the whole of the ruins of Ypres. A more sacred place for the British race does not exist in the world')

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is