Veilig thuis in een welvarend Avelgem

N-VA Avelgem - Veilig thuis in een welvarend Avelgem
Het centrale concept van de campagne is de lijn. Een lijn die grenzen stelt. Een lijn die verbeeldt. De lijn is een symbool voor verbinding, voor bescherming, voor afbakening. Ze zegt waar wij voor staan en waar we niet voor staan. 

VEILIGHEID

N-VA Avelgem - Veiligheid - Camera

De N-VA is er in geslaagd om in Vlaanderen en België een echte veiligheidscultuur te ontwikkelen. N-VA Avelgem trekt deze ook verder door op gemeentelijk vlak.

 

Voor N-VA Avelgem is veiligheid een absolute prioriteit. Veiligheid is uiteraard één van de grootste speerpunten waarmee N-VA Avelgem op 14 oktober naar de kiezer stapt. Op het vlak van veiligheid, drugshandel en terreur blijven de uitdagingen groot. Voor N-VA Avelgem is veiligheid geen zaak van de Lokale Politie en Justitie alleen, maar een collectieve verantwoordelijkheid van alle burgers en de overheid. Veiligheid begint in je eigen straat.

 

Om de veiligheid te verhogen, mag het inzetten van moderne middelen geen taboe zijn, maar ook van de burgers wordt verwacht dat zij hun steentje bijdragen om een veilige, aangename en hechte samenleving in stand te houden.

Verantwoord besturen voor onze veiligheid moet!

Stap voor stap moet er gebouwd worden aan een veiligheidscultuur om het hoofd te bieden aan wie ons bedreigt. Wetten moeten strenger gemaakt worden en de juridische armslag van onze veiligheidsdiensten moet vergroot  worden. Daarom wil N-VA Avelgem het GAS-boete-systeem invoeren (Gemeentelijke Administratieve Sanctie). GAS maken het mogelijk om strafbare feiten die niet tot de prioriteiten van het parket behoren te bestraffen.

Welke overtredingen willen we viseren? Het gaat over wildplassen, sluikstorten, onwettig kappen van bomen, geluidsoverlast, vuurwerk buiten de vergunde uren, oplaten van wensballonnen, foutief parkeren, vernielingen, enz. Kortom, we willen een halt toeroepen aan de verloedering van onze leefomgeving en ons leefklimaat.

Er worden grote investeringen gedaan in mensen en in materiaal, zo onder meer in cameranetwerken. In haar veiligheidsbeleid moet het toekomstig bestuur werken aan een coherente langetermijnvisie specifiek op het gebruik van de nieuwe technologieën.

N-VA Avelgem wil niet, zoals het vorig bestuur, teren op de eigen lokale camera’s, die trouwens enkel delen van het patrimonium bewaken, maar volwaardig meehelpen het intelligente cameranetwerk van de politiezone MIRA te sluiten. Avelgem is de enige gemeente in de zone zonder ANPR-camera’s (nummerplaatherkenning).

Daarnaast wilt de N-VA de bestaande lokale camera’s nog uitbreiden, en dit over het hele Avelgemse grondgebied ter bestrijding van kleine criminaliteit (fietsdiefstal, sluikstorten, druggebruik, enz...).

Maar veiligheidsbeleid gaat over meer dan alleen middelen. Het vereist een ‘cultuur’ waarin ook burgers zich ervan bewust zijn dat zij hun steentje kunnen en moeten bijdragen aan een veilige samenleving. Met een gezond evenwicht tussen het recht op veiligheid en andere fundamentele rechten, zoals de bescherming van het privéleven, voor ogen. Daarom is N-VA Avelgem er voorstander van om BIN (BuurtInformatieNetwerken) op te starten.

Uitgangspunt moet wel de representatieve democratie blijven. Burgerparticipatie kan op verschillende manieren: informatie aan burgers, organisatie van inspraakrondes, online-consultatie van burgers,… Participatie moet een meerwaarde inhouden en mag daadkrachtig beleid niet in de weg staan.

Naast deze grote voorstellen wil N-VA Avelgem het veiligheidsgevoel ook laten terugkeren door het nemen van direct zichtbare maatregelen.

Zichtbaar huisnummer

Elke woning voorzien van een goed zichtbaar, reflecterend huisnummer kan van levensbelang zijn. Zo kunnen de hulpdiensten de woning van de hulpbehoevende vlot vinden, en gaat er bijgevolg geen kostbare tijd verloren. De officiële huisnummers met een blauwe achtergrond met witte cijfers zijn het best zichtbaar vanaf de openbare weg, maar slechts weinig woningen beschikken over zo’n nummer. Mensen kiezen dan vaak voor de aankoop van een mooi ogend huisnummer, maar vergeten daarbij te letten op de een goede zichtbaarheid.

BE-Alert

Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie in onze gemeente of omgeving, wordt u via het systeem BE-Alert, snel verwittigd. Dit gebeurt per sms of e-mail.

N-VA Avelgem juicht de inschrijving van Avelgem in het BE-Alert systeem toe. Maar inschrijven alleen volstaat niet. Het systeem dient ook daadwerkelijk gebruikt en getest te worden, maar tot nu heeft onze gemeente nog geen test uitgevoerd.

In elk geval zal elke inwoner ertoe aangezet worden zich in te  inschrijven.

De pakkans voor snelheidsovertredingen sterk verhogen

Snelheid blijft één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen en -slachtoffers. Een verhoogde pakkans heeft bewezen positieve resultaten voor de verkeersveiligheid. Boetes uitschrijven om de overheidsinkomsten te verhogen, mag niet de bedoeling zijn. Verkeersveiligheid moet het enige uitgangspunt zijn.
 

Meer investeren in politie op straat

De politie moet zich concentreren op haar basistaken. Dit betekent in elk geval dus meer “blauw op straat”.

Zo is het momenteel mogelijk om bewakingscamerabeelden te laten bekijken door bewakingsagenten. N-VA Avelgem streeft naar een vluggere afhandeling van de camerabeelden.

Het vaststellen van misdrijven en het opstellen van een proces-verbaal moeten uiteraard wel nog steeds gebeuren door de politie.

N-VA Avelgem wil de wijkagent opnieuw aan de schoolpoort en in de woonwijken. De wijkagent is voor de inwoners het aanspreekpunt bij uitstek. De gemeente en de politie streven ernaar dat elke burger zijn wijkagent kent.

De politie moet in iedere deelgemeente, en elke wijk aanwezig zijn, en meer controles verrichten op snelheid en alcoholgebruik.

De politie moet 24/24 uur bereikbaar zijn, ook ’s avonds en tijdens de weekends, voor een betere en sneller slachtofferhulp.

Drugsbeleid

Als verantwoordelijke gemeenschap moet Avelgem de ambitie hebben om verslaving terug te dringen en verslaafden zo snel mogelijk opnieuw te integreren in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Daarom pleit N-VA Avelgem voor een geïntegreerd drugsbeleid dat rust op drie pijlers: preventie, hulpverlening en ordehandhaving. Anders gezegd: voorkomen waar kan, helpen waar nodig en bestraffen waar moet. We steunen daarom resoluut de campagne ‘Nie Mee Oes’.
 

Meer fietsstraten invoeren, waar fietsers de absolute voorrang krijgen

36 % van de Avelgemnaars vindt dat het niet veilig is om te fietsen in Avelgem. Zelfs bijna de helft van de ondervraagden vindt dat de kinderen zich niet veilig kunnen verplaatsen.

Daarom vindt N-VA Avelgem dat er dringend maatregelen moeten getroffen worden om deze onveiligheid uit het straatbeeld te weren.

De creatie van fietsstraten is een goed instrument om fietsers prioriteit te geven zonder daarvoor de auto volledig te moeten verbannen. Niet alleen de voorgestelde Leopold- en Kasteelstraat, maar ook de Kerkstraat, de Neerstraat, en de Kortrijkstraat (gedeeltelijk) komen hiervoor in aanmerking. Kortom, waar er grote concentraties van fietsers voorkomen (schoolomgevingen), dient de inrichting van fietsstraten grondig overwogen te worden.

De schoolfietsroutes die in kaart gebracht werden, met inbegrip van de schoolomgevingen, dat spreekt voor zich, moeten zo veel als mogelijk autoluw gemaakt te worden. Alle stukken dienen verbonden te worden met elkaar, en waar er conflicten zijn met andere weggebruikers, deze conflicten zo efficiënt mogelijk op te lossen. In plaats van alleen te werken met wegmarkeringen, belijning en verkeersborden, dienen deze wegen een inrichting te krijgen die uitnodigt en leidt tot aangepast rijgedrag.

Fietspaden en wegen dienen er bovendien goed berijdbaar bij te liggen. De cijfers liegen er niet om: 1 op 3 inwoners vindt dat de bestaande fietspaden zich niet in goede staat bevinden. Geen plannen maar daden! Investeren in goede fietspaden en wegen is investeren in de veiligheid van onze kinderen!

Hulpdiensten

N-VA Avelgem wil  de hulpdiensten zoals de Dienst 112, in 2017 goed voor 1400 snelle interventies als de MUG-heli van West-Vlaanderen, goed voor jaarlijks +/- 650 opdrachten ondersteunen op logistiek vlak als financieel. Het nut van deze diensten mag nooit ter discussie staan. Want vroeg of laat heeft iedereen hulp nodig! Daarom zal N-VA Avelgem ijveren voor aanvullende ondersteuning, opdat niemand lang op dringende hulp moet wachten wanneer dat nodig is!

Blijven inzetten op een adequaat gemeentelijk brandweerbeleid

Naar analogie met de politiehervorming werden de bevoegdheden van gemeenteraad en

schepencollege overgeheveld naar een zoneraad en een zonecollege. Zij bepalen samen het beleid van de brandweerzone.

Toch vindt N-VA Avelgem dat ook de gemeente nog een rol kan spelen in de hulpverleningszone FLUVIA, oa. bij de proactieve en preventieve rol die de brandweer kan spelen.

N-VA Avelgem voert een actief beleid om de installatie van rookmelders te promoten.

N-VA Avelgem wil nog meer inwoners warm maken om vrijwilliger te worden bij de brandweerpost van onze gemeente. Daarnaast wordt aan personeelsleden die ook vrijwilliger zijn, dienstvrijstelling bij interventies gegeven.

AED-problematiek

De gemeente spendeert grote sommen geld in de uitbreiding van het eigen patrimonium, de aankoop van gronden en woningen, de uitbreiding van de sportinfrastructuur, en dat op zich is prima. Maar investeren in extra AED-toestellen doet zij niet. De aankoop en het plaatsen van bijkomende toestellen is voor N-VA Avelgem prioritair. Op plaatsen waar veel kinderen komen, zoals in het sportcomplex, moet eveneens een op kinderen gerichte versie van de AED geïnstalleerd worden. Bovendien moeten de toestellen 24/24 uur beschikbaar zijn, ook aan alle sportcomplexen en in alle deelgemeenten, ook in Bossuit!

In België krijgen dagelijks 30 mensen een hartstilstand. Slechts 5 tot 10 procent van hen overleeft dit. Met het plaatsen van extra AED-toestellen wil N-VA Avelgem haar steentje bijdragen om de kans op overleven bij hartfalen voor de burgers te verhogen.

Een Automatisch Externe Defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

N-VA Avelgem wil samen met het Rode Kruis meerdere malen per jaar de bevolking de kans geven om vertrouwd te geraken met dit toestel door middel van opleidingssessies.

Daarnaast moeten we de interesse van de Avelgemse bedrijven aanwakkeren om mee te investeren in de installatie van extra toestellen. .

Bermbeheer

N-VA Avelgem respecteert de wettelijk opgelegde termijnen voor het maaien van de bermen, maar zal ingrijpen daar waar de veiligheid van de weggebruikers in het gedrang komt.

 

Justice must not only be done, it must also seen to be done... Lord Hewart